I morgen er det Einsteins fødselsdag (og pi-dag)

Så skal vi til det igen: Er vi nørdede nok på bloggen til at fejre \pi-dag? Selvfølgelig er vi det. Især hvis nogen serverer pie. Begrundelser for at spise kage skal man ikke kimse af. Men eftersom det er en tilbagevendende begivenhed, så henviser jeg til sidste års indlæg.

I The Guardian varmer Alex Bellos op til \pi-dag med et par opgaver, som man kan forsøge at løse, inden han kommer med løsningerne i morgen. I opgave 2 har han placeret ni inficerede computere i et net . Se illustrationen nedenfor.  Man bliver smittet hvis og kun hvis to nabocomputere (nabo= forbundet med en kant) er smittet. Spørgsmålet er: Vil alle computere blive inficeret uanset, hvordan man placerer de ni smittede? Vil der altid være nogen, som ikke er smittet? Eller afhænger det af, hvordan man placerer de ni smittede? Tænk over det. Og hvad har det mon med \pi at gøre? Man kan selv finde på andre spørgsmål om situationen…

undefined