Om matematikken bag kvantetransport

Når man zoomer ind på atomart-niveau, ser verden helt anderledes ud. Den består af små partikler, som vekselvirker med hinanden, og deres egenskaber er vidt forskellige fra alt det, som vi kender fra vores “egen størrelse”.

En af de mest effektive metoder, som er brugte til at forstå den elektroniske struktur af et givet stykke materiel,  er at løbe en elektrisk strøm gennem det. Når dette stykke består af ganske få atomer, for at få ledningsprocessen ordenligt modelleret er man nødt til at bruge avancerede matematiske evolutionsligninger som Schrödingers eller Liouvilles

I næste uge skal vi afholde  en lille wokshop på instituttet, der skal samle på et sted flere førende forskere fra hele verden. Foredragsholderne tæller eksperter i matematisk-fysik, numerisk analyse og modellering. Målet er at kigge sammen (dog fra ganske forskellige synsvinkler) på det der er sket nyt  i dette spændende forskningsområde. Nogle nøgleord er: spin og ledningstransport i topologiske isolatorer, Wannier funktioner i metalliske systemer, spredningsteori for langtrækkende vekselvirkninger m.fl.

Workshoppens hovedsponsor er DFF1 bevillingen 4181-00042 fra Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers.