Vælg to hele tal p og q, som er parvis primiske (det eneste tal, der går op i både p og q er tallet 1). Tegn cirklen i planen med radius og centrum i . Bed nu en anden om at gøre det samme – med nyt valg af p og q. De to cirkler vil tangere x-aksen og enten tangere hinanden eller ikke have noget til fælles. Bliv ved og der opstår et fint mønster af cirkler. De kaldes Ford-cirkler, fordi de blev beskrevet i en artikel i American Mathematical Monthly i 1938 af Lester R. Ford Sr.
Notation: Fordcirklen svarende til p,q kaldes C(p,q).
Her på figuren er valgt , så og dermed er x-koordinaten for centrum mellem 0 og 1. Tallet i cirklen er x-koordinaten for centrum (forkortet, så det svarer til p/q). Farven indikerer nævneren p.
Her er nogle konstateringer:
- Ethvert rationalt tal a/b på x-aksen bliver rørt af en Fordcirkel: Forkort a/b og lav så Fordcirklen.
- Radius og dermed højde af C(p,q) afhænger kun af q.
To Fordcirkler skærer ikke hinanden:
To Fordcirkler C(p,q) og C(r,s) vil enten tangere (kysse kaldte jeg det i indlægget om kuglepakninger) eller slet ikke røre hinanden:
De har centrum i hhv. og så afstand mellem centrene opfylder
Summen af de to radier er
Nu sammenligner vi d og s ved at udregne . Hvis de to cirkler skærer hinanden er . Tangerer de, er .
====
Forskellige Fordcirkler skærer ikke:
Hvis de to cirkler skærer, er
og altså
Men ps – rq er et helt tal, så det vil kræve
ps – rq = 0 og altså ps = rq ,
så
og altså er det samme cirkel.
Fareyfølger.
Hvis C(p,q) og C(r,s) tangerer, er |ps-rq|=1. Det leder til en anden pudsig observation. men først skal vi have indført brøkregning a la Farey:
Dette er de første Fareyfølger
Fareyfølgen er uforkortelige brøker mellem 0 og 1 med nævner højst n. Rækkefølgen er efter størrelse. De elementer, der tilføjes til for at få er medianten af naboerne:
I tilføjes . Naboerne er . Medianten er dårlig brøkregning, Fareyplus:
Her er det tilsvarende for Fordcirklerne
Hvorfor gælder det? Her er først nogle konstateringer:
- Hvis ligger medianten imellem dem . Man viser det første ulighedstegn som følger: og det følger af .
- Medianten mellem to naboer i tilføjes i skridtet fra til , når nævneren den forkortede brøk svarende til er højst n+1.
- Medianten af to naboer i en Fareyfølge er uforkortelig: Medianten er ikke i , da er naboer. Antag og $\frac{q}{p}$ er uforkortelig. Så er p>k, da medianten ikke er i . rp=b+d og . Altså er r=1.
Medianten tilføjes altså i skridtet fra til .
Nu mangler vi blot at se, at alle uforkortelige brøker kommer med i en proces, hvor vi begynder med og tilføjer medianter.
Stern Brocot-træet.
Lad os undlade at holde styr på, hvor store nævnerne er. Så bygger vi Stern-Brocot-træet (opkadt efter Moritz Stern, matematiker, og Achille Brocot, urmager (!) ):
Vi bruger kun den venstre side. De stiplede linjer hjælper til at se, hvad der tages medianter af, men et lag eller “niveau” er kun de sidst tilkomne.
Påstand: Alle uforkortelige brøker kommer med i et lag i træet. (Og det er derfor ok at konstruere Fareyfølger via medianter.)
Først er hjælperesultat: Hvis er barn og forælder eller forælder og barn i træet (forbundet med en kant opad eller nedad fra til $latex \frac{c}{d}$, så er . Bevis: Induktion. Det er ok for 0/1 og 1/1. Hvis ok for , så er det ok for kanter til og fra medianten: Der er enten en kant nedad mellem eller opad .
pr antagelse. Og tilsvarende for den anden side. (Lav selv et særargument for medianterne med hhv. 0/1 og 1/1.) En konsekvens er, at afstanden er .
Argument for, at alle uforkortelige brøker er med i Stern-Brocot-træet: : På det k’te niveau i træet er summen af nævner og tæller i brøkerne mindst k+2, da Niveau k fremkommer som medianter fra niveau k-1 og højere niveauer. (Der laves hele tiden medianter med 0/1 og 1/1).
Antag nu, at p/q ikke er med i træet. Specielt er den ikke med på niveau p+q-1. Men den ligger mellem to naboer (forbundet med en kant), hvor den ene er på niveau p+q-1: . Omskriv de to uligheder til
og . Det er hele tal, så vi kan skrive begge steder.
Heraf: (Det sidste følger af, at den ene brøk er fra niveau p+q)
Udregn venstresiden og brug bc-ad=1, da disse er forælder og barn i træet. Venstresiden giver da p+q. Og vi har en modstrid.
Tilbage til Fordcirklerne:
To Fordcirkler C(p,q) og C(r,s) tangerer hvis og kun hvis |ps-rq|=1. Altså svarer brøker, som er naboer i en Fareyfølge til tangerende Fordcirkler. Og det gælder også omvendt, men det har vi ikke vist her.
Endnu et pænt billede. His Fordcirklerne skærer, så vil halvcirklen fra (p/q,0) til (r/s,0) passere skæringspunktet. Farven på halvcirklerne svarer til den Fareyfølge, hvori brøkerne er naboer.